Najprej nekaj o naslovu tega dnevnika. Zakaj takšen? Morda lahko koga malo spomni na naslov filma Gremo mi po svoje. Na ogled tega filma imam zanimiv spomin, namreč z možem sva bila edina gledalca, celo kinodvorano sva imela zase. No pa nazaj k naslovu. Zanj sem se odločila, ker mi je všeč. Kdo pa se skriva v besedi MI? Pod MI se lahko najde vsakdo, ki ima rad gorske poti. In ta blog je namenjen takim. Toda pod MI se skriva še nekaj več. Obstaja tudi skupina MI, s katero že četrt stoletja tu in tam skupaj premagujemo hribovske stezice, se potimo, smejimo, debatiramo, skratka imamo se lepo. V naslovu je tako zajet namen tega dnevnika: z ljubitelji gora doživeti hribovska popotovanja. Pa prijetno pot pod noge!

Dovžanova soteska

13. 9. 2016

Sprehod

Tokrat si zaželiva osvežilni sprehod ob vodi, in odpraviva se v Dovžanovo sotesko. Ta soteska leži severno od Tržiča, v osrčju Karavank. Tukaj si pot že tisočletja utira Tržiška Bistrica in pri tem s svojo močjo oblikuje velike skalne bloke kremenovega konglomerata.



Pred predorom, ki ga je leta 1895 zgradil baron Born in tako cesto iz Tržiča povezal z Jelendolom, zavijeva levo.


Ko prideva čez mostiček, pa zavijeva desno na Bencetovo pot.


To je krajši odsek zelo lepo urejene poti v malo bolj plezalnem stilu, v spomin na domačina, alpinista Filipa Benceta. Seveda pa se lahko temu delu tisti, ki jim take poti niso ravno pri srcu, elegantno ognejo po cesti skozi predor.  

S te poti sva deležna tudi nekaj bolj strmih razgledov:



Malo po leseni brvi ...

... potem pa spust po jeklenih stopnicah :)





    
Ni kaj, nama se ta del poti zdi prav prijetna popestritev sprehoda nad strugo.
     
Od tu naprej pa se pot spet nadaljuje ob strugi. 




Eden z zeeloo veliko nogo je tu pustil svoj odtis :)























 

Malo počitka:
Boštjan v udobnem "fotelju",
jaz pa kar na kupu skal ...



No, pa sva dovolj spočita za kratek ples ;)


 Iz luknje v luknjo














Ker sva na sprehodu, z veseljem izkoristiva klopco na jasi, malo posediva, se odžejava, vmes pa še posušiva majici.


Bencetova domačija


Osvežitev













 













Skale, ki malo spominjajo na ...

Nekaj malega cvetja

Zdaj pa skozi Bornov predor



Slika narave z naravnim okvirjem


Iz predora zavijeva desno v gozd in se tam srečava s kamnino, ki je posebnost te soteske, to je trbiška breča. Ta kamnina ima sicer ime po italijanskem mestu Trbiž, kjer so jo prvič našli, kasneje pa so ugotovili, da se nahaja tudi tu v Dovžanovi soteski.









Sva že na koncu sprehoda, ki nama je v tem dnevu ponudil svežino in zanimivo pot. Čeprav je bolj kratek, pa ga za tako vmes toplo priporočava vsem ljubiteljem narave.




1 komentar:

Breda Vrenčur pravi ...

Vidim, da sta uspela ujeti lep popoldan v Dovžanovi soteski, res je zanimiva in vredna ogleda. Idej pa vama sploh ne zmanjka....
Lp Breda