Najprej nekaj o naslovu tega dnevnika. Zakaj takšen? Morda lahko koga malo spomni na naslov filma Gremo mi po svoje. Na ogled tega filma imam zanimiv spomin, namreč z možem sva bila edina gledalca, celo kinodvorano sva imela zase. No pa nazaj k naslovu. Zanj sem se odločila, ker mi je všeč. Kdo pa se skriva v besedi MI? Pod MI se lahko najde vsakdo, ki ima rad gorske poti. In ta blog je namenjen takim. Toda pod MI se skriva še nekaj več. Obstaja tudi skupina MI, s katero že četrt stoletja tu in tam skupaj premagujemo hribovske stezice, se potimo, smejimo, debatiramo, skratka imamo se lepo. V naslovu je tako zajet namen tega dnevnika: z ljubitelji gora doživeti hribovska popotovanja. Pa prijetno pot pod noge!

Dolina Kobile (spodnji del)

11. 10. 2022



Dolina Kobile (spodnji del)

Danes je lep, umirjen jesenski dan, ki kliče po sprehodu. Prepustiva se temu klicu in se odpraviva na sprehod v hudourniško dolino v osrednjem delu Gorjancev. Ta dolina zaradi težke dostopnosti velja za enega najbolj ohranjenih kotičkov dolenjske narave. To dolino je izoblikoval potok Kobilščica* s svojimi pritoki. 

  * Potok Kobilščica: Ta potok je tako poimenovan na zemljevidu Planinske zveze Slovenije. Drugače Kobilščico imenujejo tudi Kobila, Kobilar, Šentjernejski potok.


Sprehod začneva pri umetno narejeni kaskadi ...



... od tu naprej pa se sprehod ob potoku Kobilščica nadaljuje v njegovem naravnem in tudi nekoliko bolj divjem okolju.






Trenutno je tok Kobilščice umirjen.



Brez težav lahko hodiva po potki ob vodi.



No, na kakšnem odseku pa je potka načeta ali celo spodjedena, kar kaže, da se Kobilščica zna razživeti, zna biti živahna in dirjajoča. Ha, morda je zato potok dobil tudi imeni Kobila in Kobilar ;)  


Za vmesne prehode čez potok je poskrbljeno. Pred nedavnim so naredili lesen most med skalnima stenama. Zelo dobro so to naredili ...



 ... lepo na komot gre čez!




Povsod pa prehod ni tako udoben ...


... tu in tam se zahteva tudi nekaj spretnosti :)



Preden se zvrstijo naslednji mostički, poglejmo še nekaj vmesnih lepih utrinkov:


Naravni pajčolan



Gobe in gobice






Gobja grmada


Kožuhasti gobani





Hudourniška divjina



Cvetlična nežnost



Zdaj pa nazaj h Kobilščici in pogledom nanjo








Pa spet mostički ... 




 

... za katerimi se pot ob potoku vije še globlje v dolino Kobile.


 

Osvežilna samopostrežna postaja ...


... za naju pa je čas, da se obrneva nazaj proti izhodišču. 


 

Raziskovalni sprehod po zgornjem delu doline Kobile nama tako ostane za naslednjič. No, do takrat pa bo izvidnico za naju opravila poskočna žabica.



Gibljivi utrinki sprehoda



Videoprojekcija sprehoda po spodnjem delu doline Kobile, ki je nanesel 6,8 km in 8677 korakov.


2 komentarja:

Isso Marovich pravi ...

Zelo lego. Vidim da vama na Dolenjskem ni dolgčas. Lp, IM

Anonimni pravi ...

Me veseli da lahko zopet berem vtise z vajinh poti. Tudi tale dolina Ķobile je zanimiv prispevek. Tako lahko obiščemo različne dele dežele in se tja napotimo čisto zares, ker nas pritegnejo zanimivi opisi.Hvala za objavo, lep pozdrav Breda